Halis Ak
5 min readMar 6, 2020

MIT App Inventor 2 ve Firebase ile Android Uygulama Geliştirme

Google Firebase bulut platformunda veritabanı oluşturacak ve MIT App Inventor 2 kullanarak geliştireceğimiz android uygulamamız ile firebase’den veri gönderip alacağız. Uygulamamız her veri değişikliğinde bildirim gösterecek.

Android uygulama geliştirmeyi deneyimleme, Firebase ve Mit App Inventor 2'yi tanıma açısından yararlı olabilecek minnak uygulamamıza başlayalım :

Neleri kullanacağız :

  • Firebase (firebase.google.com)
  • Mit App Inventor 2 (Android uygulama geliştirme ortamı)
  • Mit App Inventor 2 Companion (Android uygulamayı akıllı telefona yükleme yazılımı)

Nedir bunlar, kısaca bakalım :

Firebase ( http:// firebase.google.com )

Google’ın gerçek zamanlı veri depolama özellikli bulut tabanlı platformudur. NoSQL veritabanı kullanarak kullanıcılarla cihazlar arasında verileri gerçek zamanlı olarak saklar ve senkronize eder. JSON veri formatını kullanır. Güncellenmiş veri, bağlı cihazlar arasında milisaniyeler içinde senkronize edilir ve uygulamamız çevrimdışı durumdaysa veriler saklanır ve ağ bağlantısı olduğunda tekrar senkronize edilir. Bünyesinde pek çok hizmeti barındıran Firebase’i Gmail hesabınız ile herhangi bir yazılım yükleme ihtiyacı olmadan kullanabilirsiniz.

MIT App Inventor 2 ( http:// ai2.appinventor.mit.edu/ )

İlk olarak Google tarafından sunulan ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen kod seviyesinde mobil programlama bilgisi gerektirmeden, sürükle bırak (drag and drop) şeklinde programlama ortamına sahip Android uygulama geliştirme platformu. Bu platform da gmail hesabı ile herhangi bir yazılım yükleme ihtiyacı olmadan kullanılabilir. Özellikle öğrenciler ve yeni başlayanlar için uygulama geliştirme mantığını anlama ve kodlama gerekmeden ortaya bir şeyler çıkartabilme adına faydalı ve keyifli bir platform.

MIT App Invertor 2 Companion

MIT App Inventor 2 ile oluşturduğumuz göz bebeğimiz uygulamamızı, android cihazımıza aktarmamızı sağlar ve Play Store üzerinden yüklenebilir. Geliştirdiğimiz uygulamamızı derlediğimizde(build) oluşacak QR kodu MIT App Invertor 2 Companion ile okutarak uygulamamızı android cihazımıza aktarabiliriz.

Firebase de proje oluşturma

İlk olarak firebase.google.com adresine gmail hesabımız ile giriş yapıyoruz.

Proje ekleme adımı ile proje ismini ve ülke bilgisi seçerek, projemizi oluşturuyoruz.

Sol menüden Database’i seçip, “Veritabanı oluştur” butonuna tıklıyoruz.

Yukarıda seçeneğe üretim modu diyebiliriz, ardından Google Cloud Platform (GCP) kaynak konumu olarak projemiz için her hangi bir kaynağı seçip devam diyebiliriz.

Aşağıdan Realtime Datebase’i seçiyoruz ve Kurallar adımında read, write değerlerini true yaparak genel okuma yazma izni veriyoruz(gizlimiz saklımız yok:)

Uygulamamızın veritabanı ile iletişim kurabilmesi için aşağıdaki değerleri not ediyoruz.

Ayarlar adımından da Web API anahtarını alıyoruz.

Konunun detayını şimdilik başka bahara bırakarak, basitçe veri yazıp okuyabilecek firebase db’mizi oluşturduk. Şimdi Uygulamamızı MIT App Inventor 2 ile geliştirelim :)

MIT App Inventor 2

ai2.appinventor.mit.edu adresinden gmail hesabımız ile giriş yapıyoruz. Start new project ile yeni bir proje oluşturup isimlendiriyoruz.

MIT App Inventor 2 tasarım arayüzü aşağıdaki şekilde. Sol tarafta Palette yani toolbox menümüz, Sağ da Components ve Properties menüleri, ortada çalışma formumuz yani Viewer ekranı yer alıyor. Sol taraftan sürükle bırak yaparak componentleri formumuza ekleyebilriz.

Firebase componentini eklerken çıkan aşağıdaki uyarı da aklımızda olsun, bana fazla güvenmeyin diyor :)

Sağ üst köşede, Blocks ve Designer butonları mevcut,

bunları kullanarak kod ekranı ve tasarım ekranı arasında geçiş yapabiliyoruz.

Blocks ekranında sol da blocks menüsü içerisinde mantıksal operatörler, koşul blokları, fonksiyon blockları vs gibi gerekli bileşenler yer alıyor :

Bu yazıyı yazarken uygulama arayüzünde ve kod block’larında ufaktan da düzenleme yaptım, böyle daha güzel oldu :) backround image’i de test amaçlı ekledim.

FirebaseDB1 komponentinin properties’inde FirebaseToken ve FirebaseURL değerleri bulunuyor. Uygulamamızın Firebase database’imize erişebilmesi için, daha önce not ettiğimiz bu değerleri, ilgili alanlara giriyoruz.

Benim gibi notifikasyona sesli uyarı eklemek isterseniz, onun da properties’inde bir sound dosyası seçmeniz yeterli.

Kod block’larımız aşağıdaki şekilde:

Burda veri gönderenin bir iot cihazı, örneğin bir ısı nem sensörü olduğu ve her veri değişiminde yine notifikasyon geldiği düşünülebilir.

iot nesnesinden 5 dk da bir bilgi göndermesi istenip, veriler grafikselleştirilebilir vs.

Örn : Ardunio Firebase işbirliği

MIT App Invertor 2 Companion

Öncelikle Play Store dan, MIT App Invertor 2 Companion uygulamasını yüklüyoruz. Ardından MIT App Invertor 2 de aşağıdaki adımlar ile uygulamamızı indirmemizi sağlayacak QR kodu oluşturuyoruz.

QR’ı MIT App Invertor 2 Companion’ı açarak taratıyoruz.

Ardından uygulama indirilsin mi? Yüklensin mi? vb. güvenlik izinlerini veriyoruz ve uygulamamız telefonumuza yükleniyor.

Uygulamayı derleyip yükleyip test etmek yerine daha hızlı test etmek için yukarıdaki yöntemlerde mevcut..

Artık genişleyen ufkumuz, öğrenme azmimiz ve hayal gücümüzle Jan Koum’dan neyimiz eksik :)

Sevgiler..